DOMUZ ETİNİN ZARARLARINI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
DOMUZ ETİNİN ZARARLARINI HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
ALPEREN GÜRBÜZER
Domuz eti trişin kisti taşıdığından dolayı trişin hastalığına yol açmaktadır. Aynı zamanda domuz etinde üritiker sutoksin adlı zehirli bir protein var. Dolayısıyla Sutoksin’in azlığında vücutta çeşitli eklem ağrılarına neden olur. Ayrıca sutoksin, ekzama ve astım gibi hastalıklar da üretir.
Diğer bir başka husus domuzlar vasıtasıyla insana geçen shape (şap) virüsü olayıdır. Öyle ki bu virüs domuzun akciğerine yerleştiğinden bugün batı da bile akciğer yenmesi yasaklanmıştır.
Peki ya domuz yağı? Elbette ki yağı da zararlıdır. Nitekim domuz yağı kanda zararlı etki yaparak dokularda kof şişmanlık dediğimiz şişliklere ve alerjik birtakım durumlar ortaya çıkarmaktadır.
Hayvanlar âleminde eşini kıskanmayan tek hayvan olarak dikkat çeken domuzun öyküsü bunla bitmiyor, dahası var; kolera, tifo, aniden ölüm ve ağır kas hastalıklara davetiye çıkarmasıyla da ünlüdür. Dahası domuzun boynu yok gibidir. Bu yüzden tüm vücuduyla dönüş yapar. Hakeza kuyruğu kısa olup, çoğu kez edep mahallini örtmezler de.
Domuz aynı zamanda hiçbir yiyecek ayırımı yapmadan ne bulursa yiyen bir hayvan olarak dikkat çekmekte. Hatta gerektiğinde kendi pisliğini bile yiyen bir hayvan. Belki bu noktada çevre temizliği yönünden, faydasından söz edilebilir. Nitekim bir çöplüğe girmeye dursunlar, çöplüğün bir anda temizlendiğini görürsünüz.
Velhasıl; sicili bir hayli kabarık bu hayvanla ilgili Kur’anda Allah (c.c); “Allah size leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur kalırsa, saldırmadan ve sınırı aşmadan yemesinde bir günah yoktur. Muhakkak ki Allah bağışlayandır, çok esirgeyendir” (Bakara suresi, ayet–173) buyuruyor. Yinede yarardan çok zararı olan bu hayvanın etini tıbbi gerekçelerle değil, Allah yasakladığı için yememek en doğrusu.
Vesselam.
https://twitter.com/#!/Alperengurbuzer