ilim öğrenmenin farziyeti

acaba bu mevzuda farz olan ilim dünyevi ilim mi yoksa ahiret ilmimi, bu konuda yazılarınızı bekliyorum.

bugün soruyu daha da güncelleştirelim isterseniz.acaba dünyevi ilim öğrenmek maksadı ile allah ın farz kıldığı emirlerden vazgeçilebilir mi.farz olmayan bir şey farz olanla yer değiştirebilir mi.değişmez ise bugün gelinen durumunm izahını kim yapabilir bana.

Her ikisinin de dengede götürülmesi gerekir. Misal ben 22 yaşındayım sadece sabah namazlarını kılıyorum. Hem sosyalim hem de çalışkan. Hukuk eğitim ve öğrenimi görmekteyim.

eğitiminde sana başarılar diliyorum önce.akıllı ve çalışkan olduğun belli.yalnız şunu bilmelisin ki din denen olgu bi kurallar bütünüdür.ve de insanların bence veya bana göre diye dindeki kural bütünlüğünün bozulmasına imkan verilmez.yani kurallar dinin olmaz ise olmazıdır.ha biz uyarız uyamayız o başka. ama insanın en azından uyamasada günaha düşse bile yaptığının bilincinde olmması gerekir.mesela namaz günde 5 vakit farz kılınmıştır senin sadece sabahları kılman bu kaideyi değişt,rmez.ama allah affetsin diğer vakitleri,kılamıyorum ama kılmam lazımdemek gerekir. mesela normalde kapalı bir insanın okumak için açılmasına dinde kesinli,kle müsaaade yoktur.ama yapanında bunu böyle bilmesi gerek,ir.yoksa yeri gelir açılabilir dersek kendimizden din uydurmuş olmazmıyız.bence günümüzde din hakkında çok yanlış verilen fetvalar var çok dikkat etmek gerekir bunlara.ama bunlarıda herkes anlayamaz ki.işin sosyal boyutunu hiç karıştırma o daha kötü çünkü.günümüzde sosyalliğin dinde tekrar tartışılması gerekir daha sonra inş.selam ve dua ile.sana başarılar cevabını bekliyorum.