DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ

DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ

ALPEREN GÜRBÜZER
Demokrasi kavramından anladığımız, ferdi hürriyetlerin sağlanması, halk iradesinin baş tacı olması, yönetimlerin her¬hangi bir sultanın hegemonyasına tabi olmaması, katılımcılığı şiar edinen bir vasıta olmasıdır. İnsan hakları, milli iradenin tecellisi, sultaların hâkimiyetine son vermek gibi unsurlar demokrasi kültürünün gereğidir zaten. Demokra¬siyi, vasıtalar bütünü olarak algılamamız gerekirken, maalesef üstlendiği rolünün dışına taşıp, olduğunun dışında abartarak gayeleştiriyoruz. Buda yetmezmiş gibi bir yönetim biçiminin ötesinde insanüstü veçhe vermeye kalkışarak demokrasi kavramına gölge düşürüyoruz üstelik. Oysa her alanda olduğu gibi demokrasinin de kendi içinde zaafları olabilir, hatta tartışılabilinir de. Elbette ki İnsanoğlu, demok¬rasi denen vasıtaya ulaşabilmek için çok çetin mücadeleler sonucunda bugünlere gelebildi, bu yadsınamaz. Bilindiği gibi kilise sultaları, monarşiler ve feodalite düzenleri derken, nihayet demokrasi ile tanışabildik. Tüm bu gerçeklere rağmen beşeriyetin geçirmiş olduğu yönetim biçimlerinden mutlak anlamda olmasa da, diğerlerine nispeten en iyisi diyebileceğimiz yönetim şekli olan demok¬rasi modelinin uzun bir süre daha üzerinde tartışılacağı da muhak¬kak.
Aslında Demokrasi kültürü gelişmeden, bu vasıtanın kullanılmaya kalkışılması çoğu kere ehliyetsiz kişilerin ellerin de halka dayatılma yöntemi tarzında algılanmaktadır. Önemli olan demokrasi vasıtasının işleyişini sağlayacak gerekli zemini oluşturabilmektir. Çünkü en iyi kavramlar ve güzel sözler bazen karşımıza silah olarak da çıkabi¬liyor. Bütün mesele, demokrasi kültürünün yerleşip yerleşmemesinde düğümleniyor demek ki.
Eğer bir ülkede halkın iradesi ikinci plana itiliyorsa orada demokrasi kültüründen söz edilemez. Orada olsa olsa menfaat odaklarının yönetimden pay almakta yarıştıkları bir yapılanmadan söz edilebilir ancak. Bir takım zinde mihrakların halkın iradesinin önünde pişkince cirit atmalarının yegane sebebi demokrasi kültürünün olmayışı ve ortalıkta sivil inisiyatif mekaniz¬malarının yeteri seviyelerde bulunmayışından dolayıdır. Oysa Demokrasinin sacayaklarından biri de sivil toplum örgütleridir. Hele hele bizim gibi kalkınmakta olan ülke¬lerde sivil toplum kuruluşlarının varlığından tam anlamıyla bah¬sedemeyiz. Değişik manevralarla, sivil inisiyatif oluşumlar engel¬lenmekte ve bir tür provokasyonlarla bertaraf edilmektedirler. Batı’dan bir yandan demokrasi ithal ederken, diğer yandan da kendi yerel potansiyeli¬mizle uyumluluğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyolojik unsur¬lar ancak bir toplumun yerel değerleri üzerinde meyve verebi¬liyor çünkü. Toplumun kültürü dışlanarak sosyolojik bir sistem bina et¬mek abesle işgaldir. Zira evrensel değerlerin inkişaf bulması yerel değerlerle barışık olmasına bağlıdır.
Aydınlarımızın çoğu halktan kopuk demokrasi senfonisi çaldıkları için ikna edici olamadılar. Halktan uzak model girişi¬mlerinde bulunmak çağdaşlık sanılıyor. Aydın hep kendi bildiği çalgısını çalıyor, toplumun sesine kulak vermemekte kararlılıklarını sürdürüyorlar. Oysa halka dayanmayan hiç bir sistem uzun süre ayakta kalamaz, çökmeye de mahkûmdurlar.
Demokrasi şuuru ve kültürü, hem idareciler, hem aydınlar, hem de halk içinde yaygınlaşması ve dal budak sal¬ması lazım. Aksi takdirde demokrasi nutuk ve söylem olmaktan öteye geçemeyecektir. Zaten bizim gibi yarı gelişmiş ülkelerde demok¬rasinin kendisi değil, cismi var sadece.
Kültürsüzlük zemini üzerine hangi sistem oturtulmaya çalışılırsa çalışılsın başarı şansını yakalaması çok zor gözüküyor. Maksadımız demokrasi aleyhtarlığı değil, demokrasinin doğru anlamda bilinmesidir. Gönül ister ki demokrasinin daha ileri evresine taşabilelim. Hatta çağlar üzerinden sıçrayarak kendi Rönesanssımızı kurabilelim, kim istemez ki? Halkın tercihlerini göz ardı eden mihraklar, kendi sul¬talarını demokrasi diye yutturmaya gayret ettiler hep. Toplum gerçeklerinden bihaber olan bu malum çevreler, demokrasi hava¬riliğine bile soyundular. Fakat niyetleri ortaya çıkınca başka kılıf arar oldular. Bu sefer laikliği vazgeçilmez prensip olarak sun¬maya yöneldiler. Tarifi yapılmayan laiklik ilkesi ile günlerini gün etmeyi hesap ettiler. Türkiye’de uygulanan cari laiklik anlayışı, olmazsa olmaz şartına bağlandı. Amacı, tarifi, metodu ve uygu¬laması ortaya konulmadan her ileri sürülen kavramların her biri aslında toplum üzerine inen balyoz hükmünde görev yapacağı aşikâr. Şurası bir gerçek; şeffaf ve açıklık içeren kavramlar, toplumu belirsizlikten kurtarır. Onun için, demokrasi, laiklik gibi mefhumların, önce tarifini ve içeriğini ortaya koyma zorunluluğu vardır. Aksi tutum sergilemek, istismarcı çevrelerin ekmeğine yağ sürmek olur. Kullanılan tabirlerin ya da ifadelerin muhtevaları ve gayeleri halk için çok önemlidir. Çünkü toplumlar çoğu kez rengi ve biçimi belli olma¬yan kavramlara kurban edilerek cezalandırılmış, nitekim tarih bunu doğruluyor. Demokrasi kültürünün yerleşmesini istiyorsak, önce kullanılan kavramların adı, sanı, biçimi, gayesi, kabulü, metodu ve uygulama alanı ortaya konulmalıdır.

KUL HAKKI ACABA DEMOKRASİ Mİ?
Bizim kültürümüzde yerini alan ‘’Kul hakkı’’ bilinci aslında bir nevi demok¬rasi anlayışıdır. İlahi buyrukta ferman edilen; ‘’Benim hu¬zuruma kul hakkıyla gelmeyin de, neyle gelirseniz gelin’’ hitabı bugünkü demokrasi anlayışının çok üstünde. Toplum içinde fertlerin kendi aralarındaki ilişkilerinin hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde olmasını tanzim eden ve bu konuda eşitlik, adalet dersi veren İslâmiyet’tir sadece. Bizim demokrasi¬den istediğimiz de budur zaten. Kimsenin kimseye kul olmadığı, bütün suni putlardan uzak, adalette yarışın olduğu ve üstünlüğü takvada arayan anlayış kabulümüzdür. Bütün yol¬suzlukların, rüşvetin ve şaibelerin ardında yatan ‘’Kul hakkı’’ bilin¬cinin yokluğudur. Kul hakkını insan hakları ve evrensel değerlerin vazgeçilmez şartı kabul eden anlayışla hareket eden yönetim biçiminin yansıması olarak, demok¬rasi kültürünün de toplumu katmanlarında hızla yayılmasını beraberinde getirerek yeşertileceğine inancımız tam.
Dini duyarlılıktan uzak zihniyetler kendi vehimlerini ön plana alarak saltanatlarını devam ettirmek istiyorlar. Aslında onların de¬mokrasiden anladıkları şey kendi kişisel egoları ve menfaatleridir. Halkın iradesi ve menfaatini hiçe sayan bu zihniyetler, maalesef uzun süredir ülkemiz üzerinde söz sahibidirler. Bir gün bu leş karga¬larının işleri kesat gittiğinde demokrasi kültürünü savunup savunmadıkları ortaya çıkacaktır elbet. O zaman gerçek maskelerini saklayamayacaklar köşe bucak kaçacak delik arayacaklardır.
Bütün dünyada ‘’dine dönüş’’ söz konusu. Bizde bu gidişattan payımızı alacağız gün gibi aşikâr. İnanç üzerine kurulacak demokrasi şuuru belki de dünyanın kurtuluşu olacak. İnsanlık şimdiye kadar hep sahte mabutların boyundu¬ruğu altında inim inim inledi, sancı çekmeye de devam ediyor hala. Bir türlü parlak ufuklara, aydınlık yarınlara kavuşa¬madı. Bu arada dinden uzaklaşan toplumlar da, tekrar dine yöneliyorlar. Sanki kay¬bettiği değerleri tekrar yakalayabilmenin cehdi var beşeriyette. Bu konuda Ümit varız.
Günümüzde aydınlarımızın birçoğu dünyadaki bu geliş¬meleri görmezden gelerek, meseleyi akıl çerçevesinde çöze¬ceklerini sanıyorlar. Oysa Batı’da kilise sükûnet bulup akıl ege¬men olunca ‘’Rönesans’’ doğdu. Akıl sayesinde teknolojik in¬kişaflarının doruğuna ulaştılar, ama intiharlar, homoseksüellik, uyuştu¬ruculuk vs. diz boyu bu ülkelerde. Batı “akıl’a güvendi ve tek kurtuluş yoluy¬muş gibi dört elle sarılınca maddi sütunlarını inşa ettiler, ama bu arada ruh dünyalarını kaybettiler, ruha merhem olacak din faktörü olmayınca bunalımın eşiğine geldiler böylece. Bunun farkına varan Avrupa, yeniden hızla dine yöneliyor ve ruhunun susuzluğunu giderecek akıl üstü ilahi so¬luğa koşuyorlar adım adım. Biz ne yapıyoruz derseniz hala inanç değerlerinden yoksun sırf kuru akıl ile meseleleri çözeceğimizin hülyasındayız. Oysa akıl hikmet ka¬zanınca işe yarıyor. Hikmet kazanmak içinde inanç şart gibi. Hikmeti olmayan akıl bir yere kadar yol arkadaşlığı yapar. Nasıl mı? Şöyle ki; aklın varacağı yerler var, varamayacağı veya ulaşamayacağı mekânlarda söz ko¬nusu. Kültürümüzün en güzel yönlerinden biri de hikmeti ön plana alan akıldan söz etmesidir. Biliyoruz ki; inançsız akıl, şüphe girdabından kurtulamıyor. İman ile süslenen akıl ise, hem cesa¬ret kaynağı, hem de kurtuluş kaynağı, gerektiğinde dünyaya da meydan bile okuyabilecek bir meşale. İnancı hesaba kat¬madan yola çıkan birtakım aklıevvel aydın çevreler, şunu iyi bilsinler ki hiçbir zaman insanlığın özlediği ha¬yatı sunamayacaklardır. Bir kere din olgusunu hiçe saymışsın, nasıl bir yol izleyipte medeniyet kurabileceksin ki? Unutmamalı ki, medeniyetler para ile değil inançla kuruluyor. Eğer romantizm ve aşk yoksa medeniyet de yok demektir. Onun için mevzuumuzun gereği diyoruz ki, demokrasi kültürünü oluştururken, din faktörünü hesaba katmalıyız. Suni adımlarla cesaretsizlik doğruluyor ve demokrasi zedeleniyor. Toplum, inançlarıyla ayakta kalabiliyor. Adeta inançlar ağı ile örülü toplum. Bu gerçeklerden hareketle ‘’Halkın sesi Hakk’ın sesi’’ söylemini doğru buluyoruz. Toplumdan bihaber oluşumları ve her türlü anti demokratik girişimleri demokrasiye en büyük darbe olarak nitelendiriyoruz, bu böyle biline. Milletin kabulünü kazanmış her türlü sosyolojik bakış, demokrasi kültürünü geliştirir. Demokratikleşme yolunda ki se¬rüvenimize bir nokta koymak istiyorsak, muhakkak ve muhak¬kak demokrasi kültürü zeminini inşa etmeli. Halkına endekslenmiş, yerel ve evrensel değerlerin uyum içinde olduğu ortamlar hayırhah kitlelerin oluşumunu da sağla¬yacaktır elbet. Hâsılı kelam illa da ‘’demokrasi kültürü’’ diyoruz.