ISLAM’DA AILE MAHREMIYETINI KORUMA KURALLARI

- Aileyi koruyan kurallar Islam’da nasildir? Evde, aile icinde, ozel odalara girerken belli bir kural soz konusu mu? Yoksa Islam’da da kac goc olmadan aile bireyleri birbirlerinin odasina sormadan girer, tesettursuz sekilde yuz yuze, goz goze gelebilirler mi? Lutfen bana bilgi verin. Yoksa burada (Almanya’da) benim cocuklarim da aile icinde kuralsiz yetisecek, ayipladigim yabancilar gibi dikkatsiz yasamaya alisacaklar, diye korkmaya basladim?

Islam’dan onceki cehalet devrine baktigimizda aileyi koruyan hicbir kuralin mevcut olmadigini gormekteyiz. Musrikler her an istedikleri eve ve odaya izinsiz girebilir, tesettursuz sekilde yuz yuze, goz goze gelmekte mahzur gormezlerdi. Nitekim bu kuralsizliklardan Islam’a girdikten sonra rahatsizlik duyan Medineli bir hanimefendi, bir gun Peygamberimiz’e gelerek:

- Ya Resulallah! dedi, gunun herhangi bir saatinde biri kapimdan odama dalabiliyor, gorunmek istemedigim bir halde beni gorebiliyor. Artik bir ikaz yapsaniz da, kimse kimsenin evine, ayrica odasina izinsiz girmese, istemedigi bir goruntu icinde iken gormese?

O siralarda benzeri bir teklif de Hazret-i Omer’den (radiyallahu anh) geldi: Keske Rabbimiz bir ayet gonderse de evimize, odamiza kimse izinsiz giremese, kimse kimseyi tesettursuz, acik halde iken gormese!. Buna benzer isteklerin cogalmasi uzerine Nur Sûresi’ndeki aile mahremiyetini koruma kurallari koyan (izin isteme) ayetleri pes pese geldi. Soyle olculer veriyordu gelen ayetler:
- Ey iman edenler! Baskalarinin evlerine girmek istediginizde, once selam vererek izin isteyin, izin verilirse girin! Verilmezse geriye donun. Kendi evinizin icindeki hane halki da, bir birinin odalarina geceleri izinsiz girmesinler. Gunduzleri de istirahat anlarinda uzerlerinin acik olabilecegi vakitlerde habersiz olarak odaya dalmasinlar!.. Sizin icin hayirli olan budur!.. (27-58-59)

“KIMSINIZ?” SORUSUNA, “BENIM” YERINE, “BEN FALANCAYIM” DIYE CEVAP VERILMELI”

Artik cehalet devri kuralsizliklari kaldiriliyor, Musluman’in aile hayati korumaya aliniyor, disaridan gelenin eve, evde olanin da odaya girme kurallari acik ve kesin sekilde tespit edilmis olunuyordu. Islam terbiyesinde, disaridan gelen birinin izinsiz eve dalmasi yasakti. Yabancilar once hem de uc defa disaridan izin isteyecek, iceriden gelen ses izin verirse girecek, vermezse, donup gidecek, ucten fazla izin isteme israrinda da bulunamayacakti.

Ayrica, kapi tiklatarak, yahut zile basarak selam verip izin isterken, kapinin tam onunde degil de, sagina yahut da soluna cekilerek beklenecek, iceriden kapiyi acani ansizin gormeyecek, evin icini hazirliksiz halde seyretmek gibi bir rahatsizliga da sebep olunmayacakti..

Bir diger konu da, iceriden ‘kimsiniz?’ diye gelen soruya belirsiz bir kelimeyle ‘benim’ denmeyecek, ‘ben falanim, filan icin geldim’ seklinde tanitici bilgi vererek izin istenecekti.. Islam’in koydugu bu gibi sosyal hayati duzenleme kurallari buyuk bir memnuniyetle Medine’de uygulanirken meselenin iyi anlasilmasina sebep olacak acemilikler de yasaniyordu. Nitekim bir gun sahabeden Hazret-i Cabir, Efendimiz’in kapisina gelip:

- Esselamu aleykum, ben geldim! diyerek izin istedi.

Efendimiz bu tur izin isteyisi hos gormedi de soyle duzeltmede bulundu:

- Nicin kendini tanitmadan sadece ‘ben geldim’ diyorsun? Once sen kimsin, kendini tanit, sonra izin iste!.

Konumuzun en muhim sorusunu da bir baska sahabi soyle sordu:

- Ayetler hane halkinin dahi geceleri birbirlerinin odalarina izinsiz girmelerini yasakliyor, simdi ben anamin odasina da mi izin isteyerek girecegim?

Efendimiz, bu soruya da tereddutsuz cevap verdi:

- Evet, geceleri istirahate cekildikten sonra anan da olsa odasina ancak izinle gireceksin! Izinsiz girmek yoktur!.

Islam’in aile ici mahremiyetini korumak icin koydugu kurallari boylece kesinlesmis, yabancilarda gorulen aile bireyleri arasindaki duygusal saplamalar Musluman aile bireylerinde gorulmemistir.
Bundan dolayi Batililar, ‘Muslumanlarda aile kurallari cok kuvvetlidir, Musluman aile kolay yikilmaz’ demekten kendilerini alamamislardir..

http://ailem.zaman.com.tr/?bl=49&hn=5836